FALU Delikát 1055 Budapest, Szent István körút 23.

Sörkóstoló estjeink és házi sörfőző workshopjaink helyszíneit bemutató cikksorozatunk második részében ezúttal kedvenc delinkbe, a FALU Delikátba kalauzolunk el benneteket.

A Szent István körút 23. alatt található kis csemegeüzlet már kívülről is hívogat a belépésre, bent pedig olyan érzések fognak el, mint anno, vidéki nagymamámnál a spájzban. Van minden, mi szem-szájnak ingere: A termelői lekvároktól kezdve a legkirályabb hazai chiliken vagy a kézzel készített nyalókákon át a legkiválóbb magyar borokig minden portéka megtalálható Kovács Ádám delikátjában. 

A hely hangulatát talán úgy írhatnánk le legjobban, mintha lenne egy kis vidéki városban egy souvenir-bolt. Csak ez a souvenir-bolt a fővárosban közepén van, és itt gyakran saját magunknak, fővárosiként veszünk ajándékot.

Ha betérünk – márpedig gyakran vagyunk vendégek Ádámnál – , szinte biztos, hogy mindig találunk valami újdonságot, vagy felfedezünk valamit, ami a gazdag választék miatt addig elkerülte figyelmünket. De a leginkább azt szeretjük a deliben, hogy ott helyben is igazi ínycsiklandó falatkákat, kolbászokat, sajtokat, sonkákat, krémeket fogyaszthatunk, mindig friss pékáruk kíséretében.

Személyes kedvencünk a vargányás falukrémmel gazdagon megkent ciabatta kolbásszal és füstölt parenyica sajtfonatkákkal, de a többi „falukrémet” is jó szívvel ajánlhatjuk. Nagyon kedvenc-gyanús még a legújabb mangalica grillkolbászka is, amelyről legutóbbi látogatásunkkor lecsúsztunk, akkora kereslet volt rá, mi pedig kissé késve érkeztünk, így sajnos fénykép sem készülhetett róla. De ezt mihamarabb pótoljuk, hamarosan teszteljük azt is, mi több, még az is lehet, hogy fel is vesszük sörestjeink ételkínálatába! 😉

Ádámnál a remek ételek és igazi, hazai kistermelői termékek mellett természetesen kisüzemi sörök is szép számmal megtalálhatók. Sőt, a FALU-ba májustól augusztus végéig rendszeresen kihelyezünk egy sörcsapot, így sörfőzdénk, a SIMA brewing legújabb főzetei is elérhetők nyáron csapról. Ezen kívül dobozos söreink az év minden szakában fellelhetők a fővárosi Faluban. 

A FALU-ban, különleges hangulata miatt általában kis létszámú tematikus sörkóstolókat, VIP-söresteket és házi sörfőző workshopokat tartunk.

Jöjjön most egy mini-interjú Ádámmal, a FALU tulajdonosával és megálmodójával, mert legjobban ő maga tudja bemutatni egyik oszlopos helyszínünket.

– Ha három szóban kellene bemutatnod a FALU Delikátot, melyik három szót választanád és miért?

– Fenntarthatóság: csakis hazai, ember léptékű kisvállalkozók által előállított terméket árusítok, ezzel is lerövidítve a szállítási láncot, és támogatva a magyar gazdákat.

– Edukálás: magyar gasztro-kincsek felkutatása és azok megismertetése a külföldiekkel az egyik szívügyem! Hiszen nem csak paprika és tokaji létezik! 

– Szezonalitás: az évszakokkal együtt változik a kínálat egy része is: nincs pl. egész évben bodza szörp; de télre mindig jön szilvaszörp, vagy házi forralt bor fűszer.

– Milyen aktuális újdonságok elérhetőek nálad? – Gondolok itt első sorban sörökre, vagy sörhöz kapcsolódó termékekre, de természetesen más termékajánlást is szívesen fogadunk.

– Készítünk pl. forralt sört! Egy alap lager, kardamom, gyömbér, alma, narancs kerül bele. Hamarosan rakok el saját hermelint, ami egy érlelt (cseh) sajtkülönlegesség és igazi sörkorcsolya. Reggelire pedig a sörtörköly granola szuper választás.

– Neked személyesen mi a kedvenced az aktuális kínálatotokból?

– Most a vadkomló szörp az egyik kedvencem, és a szaloncukroknak se nagyon tudok ellenállni.

– Az nem titok már számunkra, hogy a jó borok mellett a sört is szereted. Melyik most az aktuális kedvenc hazai kisüzemi söröd, amit minden sörkedvelőnek jó szívvel ajánlasz?

– Nagyon megfogott a LöWolf főzde testes stoutja, igazi kortyolgatni való “desszert”. Ha pedig valami jobb ivásúra vágyom, akkor a ti hazy ipátokat veszem ki a hűtőből. Imádom a komlós frissességét, nektáros-citrusos ízjegyeit!

– Mi már gerilla sörfőzdénk, a SIMA brewing indulásakor is fontosnak tartottuk a hazai sörkultúra fejlesztését, népszerűsítését. A BpBeerLab életre hívásával pedig egyik nem titkolt célunk volt, hogy edukatív jellegű rendezvényeinkkel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a minőségi sör méltó helyet kapjon a gasztronómiában, és minél több ember megismerjen új sörtípusokat; felismerje, hogy a sör igazán izgalmas ital és legalább olyan jó kísérő lehet egy-egy étel mellé, mint a bor. Te hogyan látod a hazai sörgasztronómia fejlődését? 

– Én mindig is kíváncsi voltam a különleges, kísérleti sörökre is. Itt a FALUban a vevők inkább az egyszerűbb főzeteket keresik, szóval nagyon bízom benne, hogy a közös eseményeinken sikerül sokakat elcsábítani az összetettebb sörök felé, s megmutatni mennyi lehetőséget enged ez az ital!